• Om Accus
  • Accus

VAD ÄR HÅLLBARHET FÖR OSS?

Vi tror på att ta ansvar för våra produkter och vår verksamhet. Det gör vi genom att välja så hållbara material och komponenter som möjligt när vi tillverkar våra skyltar och vår målsättning är att ta ansvar för det avfall som uppstår när gamla skyltar inte används längre. Vi vill också att våra skyltar ska få flera liv och erbjuder därför uthyrning av skyltar. Det är en affärsmodell som bidrar till en cirkulär ekonomi och ökar hållbarheten i branschen eftersom det ger oss möjlighet att få tillbaka skylten när du som kund inte behöver den längre. Är skylten i gott skick fixar vi till den och hyr ut den till någon annan. Väljer du en skylt från Accus väljer du en prisvärd och hållbar produkt.

2018 nominerades vi till Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling
2017 utsågs vi av nätverket CSR Skåne - till Årets CSR-organisation i Skåne

HUR VI BEDRIVER EN HÅLLBAR VERKSAMHET

SOLCELLER/FÖRNYBAR ENERGI OCH VÄRME
Under maj 2016 installeras 160 kvm solpaneler på vårt kontor. De perioder som solenergin inte räcker till för vår drift köper vi externt producerad förnybar energi. Vi köper även hållbar värme i form av förnybar fjärrvärme.

HÅLLBARA RESOR 
Vår bilpark består endast av elbilar. Vår resepolicy föreskriver tåg framför flyg. 

EKOLOGISKT OCH OFTA VEGETARISKT
Hos oss bjuder vi på ekologiskt rättvisemärkt kaffe samt ekologisk frukt. 
Vid konferenser etc. väljer vi frekvent vegetarisk kost. 

SOCIALT ANSVARSTAGANDE

LOKALT ENGAGEMANG 
Vi stödjer gärna lokala initiativ som på olika sätt kan bidra till mångfald, integration och utbildning. Vi stödjer även lokala kulturella initiativ

VÄLGÖRENHET 
Vi avsätter årligen ekonomiska medel till olika välgörenhetsorganisationer. 

VÅRA HÅLLBARA PRODUKTER

CIRKULÄRA PRODUKTER
RE:MODULÄR En uppdaterbar skylttyp som kombinerar smart konstruktion med hållbara material. 98% av en modulär skylt kan återanvändas när grafiken uppdateras. 
PLANSIGN Gediget skyltsystem som är internationellt miljöcertifierat enligt Cradle to Cradle®.

MILJÖOPTIMERADE PRODUKTER
RE:FRIFORM Fristående bokstäver som tillverkas i återvunnet material och som sedan demonteras för bästa möjliga återanvändning eller materialåtervinning. 
SKYLTAR I NATURMATERIAL Vi arbetar för att ersätta fossila material med biobaserade material. Vi erbjuder skyltar och skyltsystem i trä, svanengodkänd MDF. Vi lackerar gärna med linoljebaserad färg och svanengodkänd färg. 

BELYSNING
LED-belysning. För oss är det viktigt att kunna erbjuda effektiv och energisnål belysning. Tillsammans med leverantörer av marknadsledande komponenter säkerställer vi att våra skyltar uppfyller våra, våra kunders samt andra intressenters (bland annat Stadsbyggnadskontorets) krav och direktiv gällande miljöriktig belysning. 
LED-KONVERTERING Vi utför konvertering av gamla lysrörs- och neonrörsbestyckade skyltar till energisnål och miljöriktig LED-teknik. 

AKTIVA MATERIALVAL 
Vi vill i möjligaste mån undvika PVC och ftalater och är oerhört angelägna om att kunna erbjuda material med så låg miljöpåverkan som möjligt. Vi använder oss av återvunnen akryl och använder biobaserade material när det är möjligt. 

DESIGN FÖR ÅTERVINNING
I vår design- och tillverkningsprocess är vi noggranna med att uttjänta skyltar ska kunna demonteras och delas upp i olika material för god återvinning.

UTÖKAT PRODUCENTANSVAR

Vi säkerställer att resurser från gamla skyltar förvaltas ansvarsfullt.   
Skyltar, komponenter och material sorteras för att på bästa sätt kunna cirkulera genom återanvändning, återtillverkning och återvinning. 
Vi rapporterar till Naturvårdsverkets EEB-register för produkter med elektronik.