• Nyheter

HÅLLBARA SKYLTKONCEPT

rss

ÅRETS STADSBYGGNADSPRIS TILL DUNGEN

Dungen- årets vinnare av Stadsbyggnadspriset 2019 har hållbara skyltar från Accus

Miljöval gjorda för Dungen
  • Skyltsystem i glas som lätt går att uppdatera på plats och som vid behov kan cirkulera till annan fastighet.
  • Inomhusskyltar i svanenmärkt MDF lackerad med svanenmärkt färg
  • Ca 20 % av klimatpåverkan vid MDF istället för akrylplast
  • Fasadskyltar med fronter av 100% återvunnen akryl
  • Anpassad LED-belysning ger lägre effekt och inget upphov till ljusförorening i stadsrummet
Fakta om hållbara skyltprogram
  • Systematiskt uppstyrd skyltning för en fastighet eller område
  • Designstrategier för att främja hållbarhet och cirkuläritet
  • Genom samverkan mellan fastighetsägare, byggentreprenör, arkitekt och Accus säkerställs ett bra och hållbart resultat

Gissa om vi är stolta över att ha levererat skyltarna till vinnaren Dungen. De hållbara skyltarna lyfts upp i juryns motivering till vinsten.

”Med ett brett hållbarhetsfokus, från energioptimering och medvetna materialval till skyltar som kan demonteras och återanvändas, lever projektet väl upp till sitt Miljöbyggnad Guld."

Dungen är en nyetablerad kontorsfastighet i hjärtat av Hyllie. Accus fick uppdraget av FOJAB arkitekter att vara med och rita på Dungens skyltprogram. Byggnaden har högsta miljöklass och så klart kräver ett sådant hus även skyltar av högsta klass.

-Accus är väldigt kunniga och de förstod direkt vad vår intention med byggnaden och skyltkonceptet var. Under processen hade FOJAB och Accus en nära dialog där Accus också kom med förslag på bättre lösningar utifrån sin erfarenhet och kompetens, säger Anders Eriksson Modin, ansvarig arkitekt på FOJAB.
Anders berättar vidare att han tycker att arkitekter borde bli bättre att tänka på skyltningen som en del av byggnadens gestaltning. En sammanhållen och vacker skyltning kan lyfta ett hus, medan en ogenomtänkt sista-minuten-lösning verkligen kan fördärva uttrycket.

Dungen blev startskottet för att implementera delar av Accus nylanserade koncept, Re:sign – en skyltportfölj med hållbara och cirkulära skyltar baserade på bra material och miljöval som kan återanvändas, återtillverkas och återvinnas.
- Det som gör Dungens skyltprogram cirkulärt är valet av material och möjligheterna till att använda skyltarna flera gånger, berättar Petra Braadi, designer på Accus.

Skyltarna Accus har ritat till Dungen består glas och trä, material som båda har lång hållbarhet och går att återvinna. När det så småningom är dags att ändra texten på skyltarna behöver skyltarna inte slängas utan de går lätt att uppdatera på plats. När Dungen inte längre har behov av skylten kan Accus ta tillbaka den, uppdatera den och sälja den på nytt. På så sätt används materialet så länge och så effektivt som möjligt.

Cirkulär ekonomi och hållbara val är viktigt även för Wihlborgs, fastighetsföretaget som förvaltar Dungen.
- För oss är det viktigt att vi har hållbara fastigheter, då omfattas även skyltningen, säger Richard Berlin, projektledare på Wihlborgs. Tänker man cirkulärt så sparas mycket resurser, Dungens skyltar går att återanvända och kommer inte bara hamna på sophögen när det är dags att byta ut dem. Det är vi på Wihlborgs stolta över.